Sunday 8 March 2015

DAD’S SWEET POTATO PIE

Hledaly jsme něco dietního a zároveň božsky vypadajícího a tenhle batátovej koláč je zdál tím pravým. Co na tom, že jsme vzápětí zjistily, že dietní není ani trochu- hlavně že skvěle vypadá! Že?

Majitelkou se stala naše sestřenka, takže doufáme, že chutnal!

Pokud máte energii, náladu a #pořádnejhlad, tak tady máte recept. Celý postup jsme natočily, takže to pro vás snad bude o to snadnější.

Hodně štěstí!



Ingredience:

Na korpus?
1/2 hrníčku studeného másla (nejlépe rozkrájeného na kostičky)
1 1/2 hrníčku hladké mouky
2 čajové lžičky krystalového cukru
1/2 čajové lžičky soli
1/3 hrníčku studeného podmáslí

Na náplň?
2 středně velké batáty
3/4 hrníčku hnědého cukru (pokud nemáte, klidně použijte normální #jakomy)
1 1/4 čajové lžičky mletého koriandru
1/2 čajové lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
1/2 čajové lžičky skořice
1/4 čajové lžičky soli
1/4 hrníčku nesoleného másla
1 1/4 hrníčku kondenzovaného mléka
1/3 hrníčku krystalového cukru
3 vajíčka
1 lžíce vanilkového cukru

Nejdřív korpus! Promícháme mouku, cukr a sůl. Poté přidáme kostičky másla a pomocí prstů je zapracujeme do moučné směsi (mícháme tak dlouho, než směs vypadá asi jako drobenka). Nakonec vše zalijeme studeným podmáslím a pečlivě promícháme (případně přilijeme ještě trochu podmáslí). Pokud se naše směs podobá těstu (což by měla,jestli vše děláte podle návodu), zabalíme jí do fólie a dáme na cca 1 hodinu do ledničky.

Předehřejte si troubu na cca 190 °C.

Pak náplň! Ze všeho nejdřív je potřeba oloupat a nakrájet batáty, které byly nečekaně tvrdé. Normálně jsou měkčí, takže se nelekejte. Pokud zvládnete tohle, vložte je do hrnce a vařte jako normální brambory (pro nekuchaře: zalijeme batáty vodou, přivedeme k varu a vaříme do té doby, než batáty změknou (cca 20 minut)-normální brambory prosím ještě osolte!). Když jsou hotové slijte vodu.

Do hrnce s uvařenými batátami přidáme „hnědý“ cukr, všechno koření (koriandr, muškátový oříšek a skořici), sůl, máslo a polovinu kondenzovaného mléka. Na mírném plameni směs rozmixujeme do jakési batátové kaše (my jsme použili normální ponorný mixér, ale určitě jde kaše vytvořit i jinak) a poté vaříme cca 5 minut. Jakmile vám kaše provoní celou kuchyň, je nejlepší čas na to, jí sundat z ohně a nechat vychladnout!

Ve středně velké misce spolu rozšleháme zbývající kondenzované mléko, krystalový cukr, vejce a vanilkový cukr. Když je směs dobře promíchaná, přilijeme jí do teplé batátové kaše a promícháme.

Vyndáme z ledničky těsto na korpus a vytvarujeme ho do dortové formy. Jakmile je korpus připravený, nalijeme dovnitř připravenou náplň. Dortovou formu položíme na plech a pečeme 10 minut na 190 °C. Poté teplotu snížíme na 165 °C a pečeme, dokud koláč není hotový (mělo by to zabrat 45-50 minut, ale může to zabrat klidně i 3 hodiny (#sestrypečou a #našetroubanepeče, haha).

Dobré chutnání a bez povídání!




(v HáDéčku to bude lepší!)


P.S. I kdyby nechutnal dobře, tak ta vůně stojí za to to zkusit!

P.P.S. Recept z blogu Joy the Baker. Skvělá, skvělá, skvělá,skvělá!!


A&K

4 comments:

  1. tlieskam! tento výtvor je fakt niečo, ja osobne by som asi nemala trpezlivosť sa hrať ešte aj s tým korpusom :)) ale vyzerá to megaparádne!! :)

    ReplyDelete
  2. Vypadá to super, ja by som tiež ale trpezlivosť pre to nemala. :-)
    Dijoun&Klaudi

    ReplyDelete
  3. It seems to be delicious, I love sweet potatoes. Great blog!
    Xoxo
    www.gattavaidosa.com

    ReplyDelete